10 de març 2009

Llegim?

Fa uns dies uns companys meus de professió debatien sobre el fet literari. Una de les seves conclusions era que ara es llegeix menys. Potser perquè ja estic cansat d'aquest debat, o per polemitzar una mica, els vaig fer alguns comentaris.

Que llegim menys? Que llegim menys que quan? Que fa 100 anys quan una gran part de la població era analfabeta? Que a l'edat mitjana quan llegir era un plaer exclusiu? Que a l'època clàssica? 

I és que les estadístiques sobre els hàbits de lectura són relativament recents. La primera de l'idescat data de l'any 1986. A més, probablement actualment estem vivint una de les èpoques més lectores de la història. Disposem d'una quantitat immensa de textos per llegir que són a l'abast de tothom: llibres, revistes, diaris, còmics, blocs, internet en general, jocs, etc. Potser l'afirmació que volien fer els meus companys era que ara es llegeixen pocs llibres, o poca literatura. Tot i així, tot depèn de què considerem poc i de què considerem llegir literatura. Què en penseu?

6 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

No sé gaire què dir-te. A mi des de petita que m'ha agradat llegir. Ara llegeixo menys llibres, des que llegeixo blocs. Però segurament llegeixo més quantitat de text que abans.

Jo veig que al tren hi ha molta gent que llegeix.

Veig que els meus fills (adults joves) llegeixen més que quan eren més jovenets.

Conec amics, amigues o companys que no llegeixen gaire, però no havien llegit mai gaire.

Tot això no és important... però jo no tinc estadídtiques, des del meu raconet de món i de país, jo no puc percebre que es llegeixi menys. Crec que es llegeix més.

Ma-Poc ha dit...

Carme: estic força d'acord amb tu. Jo també crec que es llegeix més i és el que volia fer evident :)

Els del PiT ha dit...

Estic d'acord amb vosaltres. Els meus fills llegeixen més que jo quan tenia la seva edat (això no serveix per res...) Però sí que amb els blogs (a banda del paper) es llegeix més.
:-)

Ma-Poc ha dit...

Els del PiT: I tant que llegim més amb els blocs! Ara mateix porto una bona lectura a sobre :)

miquel ha dit...

Segurament es llegeix més, no ho sé. Tampoc no sé fins quin punt la lectura és superficial. Ni sé si la gent s'explica millor ara que en altres temps.
Tinc la sensació que si ens fixem en la gent que té accés a la lectura ara i abans (?), la proporció de lectors actuals no és precisament engrescadora.

Ma-Poc ha dit...

Hola Pere: Probablement hi hagi molt d'això que dius. Actualment, molta més gent té accés a la lectura però no tothom es decideix a llegir. En fi, un tema complicat i apassionant :)