11 de febrer 2010

La Guerra dels Segadors i la Viquipèdia

Fa uns dies, una amiga meva molt activa a la Viquipèdia em va descriure algunes de les entrades que figuren a la viquipèdia espanyola, del tot tendencioses i amb certa mala fe. Com a mostra, si busqueu la Guerra dels Segadors trobareu la següent entrada (he fet una impressió de pantalla per si algú amb més enteniment en fa una modificació):
El text, molt esbiaixat per certes conviccions, comença de la següent manera: Sublevación de Cataluña (1640): La Sublevación de Cataluña, Revuelta de los catalanes o Guerra de los Segadores...

Sublevació de Catalunya? Algú pot donar crèdit a aquest nom? Els hauria de fer vergonya utilitzar la viquipèdia per segons què, per en canvi ho posen així, sense cap remordiment... Lamentable!

16 comentaris:

Assumpta ha dit...

Jo tinc tendència a no donar per bo qualsevol cosa que llegeixi a la wikipedia... Tot el que trobo miro de contrastar-ho d'alguna altre forma.

I com es pot arreglar això?

kweilan ha dit...

Molt tendenciós. Molta gent es pensa que és com una enciclopèdia objectiva però està clar que pot ser molt i molt partidista.

estrip ha dit...

m'he permès la llicència d'esborrar-ho!
Segurament algú ho tornarà a posar a lloc, que hi farem...
La wiki aquesta deixa fer això, editar i canviar el contingut. No sé com funciona tot plegat però el cas és que ara ja no diu "sublevación"

wizard ha dit...

avegades pensem que internet és savi. la veritat està marcada per interessos.

estrip ha dit...

Ostres han trigat poc, 4 minuts i ho han tornat a deixar com estava.
Ho podria tornar a fer, però perquè amoïnar-nos no?

Jordi Guerola ha dit...

No és que no tinguen cap remordiment com dius, sinó que ho fan amb una clara intenció...

Carme Rosanas ha dit...

Sí ho fan amb clara intenció! És vergonyós!

Anònim ha dit...

La viquipèdia no és una font del tot segura dels continguts que s'hi pengen. Aquí en tenim una mostra. Tot la història explicada sofreix un biaix d'escàndol.

JJMiracle ha dit...

Queda clar un cop més que poques vegades s'ha explicat la història objectivament.

Assumpta ha dit...

Doncs ara ho he tret jo ;-))

No ho sé treure del títol, però de la primera frase ja està tret :-)

Assumpta ha dit...

No!! És com si es tornés a posar automàticament... Aguanta una actualització i a la segona ja torna a sortir com estava :-(

Sergi ha dit...

Per molt que no ens agradi, tinc la impressió que això no és que ho faci algú per fer mal, o sí, però penso que el mal ja ve de més enrere. Probablement a les escoles espanyoles aquesta part de la història s'explica així. La història hauria de ser una només per tots, però ja sabem que no és així, i en funció de qui l'explica, canvia molt la cosa. Jo de vosaltres deixaria estar la wikipedia, i em preocuparia de les fonts i el problema real de com ens veuen fora d'aquí, i de com veuen els fets que han esdevingut a la nostra terra.

Anònim ha dit...

Cal discutir a l'espai de l'article fins que ho canviïn i sobretot difondre aquest tipus de "tendències" per dir-ho suau de la viquipèdia castellana, afortunadament és un projecte amb versions en diferents llengües que permeten contrastar la informació comparant el que diu una i una altra. Barceloma

Antoni Casals i Pascual ha dit...

M'haureu de perdonar, però quin mal hi ha que hi digui "sublevació"? Que no va ser una revolta? Que no es va alçar en armes en poble contra l'abús que sofria per part de l'exèrcit castellà? Que no va ser desencadenada per l'empobriment progressiu de la gent, degut tant a l'ocupació com a les males collites de l'any?
I em refereixo només a la paraula "sublevació", que és el que sembla que ofengui... Potser vaig equivocat, però vaja...

McAbeu ha dit...

No hem de creure'ns tot el que veiem escrit i menys a la Viquipedia.
Com ja s'ha dit, la solució és contrastar diverses fonts i la llàstima és que poca gent ho fa.

assumpta ha dit...

Quina poca vergonya tot plegat!

Està clar que vikipedia pot servir d'ajuda puntual, però mai com a informació veraç i contrastada.
S'hi pot fer alguna cosa? Vull dir a part de canviar-ho nosaltres, que ja es veu que no serveix de res.