18 de febrer 2009

Riojitis: Malaltia inflamatòria que...

Mentre feia surf per internet (acció de molt més risc que la simple navegació) he topat amb aquest article de l'Empar Moliner que m'ha proporcionat un nou Neologisme d'avui. L'autora comenta la següent frase d'un altre article (que no us puc enllaçar perquè és de La Vanguardia i aquest diari no permet el lliure accés a alguns dels seus articles): aquí (a Catalunya) encara hi ha riojitis. 

Riojitis, bon mot. Com la seva terminació indica es tracta d'una inflamació (com una amigdalitis o una encefalitis). Una inflamació més aviat negra (sembla ser que pràcticament no existeix la riojitis blanca) que fa que molta gent demani un vi de la Rioja pel simple fet de ser un Rioja. Quantes vegades no hem sentit un comensal demanar un Rioja, així mateix, com si la denominació ja fos sinònim de bon vi. I de Riojas (com de vins del Penedès, de Costers del Segre o de la Borgonya) n'hi ha de bons, de normals i de dolents. Suposo que  us heu trobat alguns restaurants on els vins amb denominació d'origen catalana són pràcticament inexistents. Devem ser l'única zona productora de vi del món que consumeix més vins de fora que propis. Per tant, anirà bé que ens fem nostra aquesta paraula, riojitis, ja que és ben probable que la propera vegada que anem a sopar al restaurant ens trobem amb una epidèmia.

La imatge del post l'he tret d'aquí

11 comentaris:

miquel ha dit...

Em pensava que ja s'havia acabat l'epidèmia de riojitis(tot i que no hi ha dubte que tenen uns vins excel·lents), que ja hi havia vacunes del país.
Jo el que tinc és un principi de prioratitis (es diu així?)que tampoc no és que sigui gaire bona, tenint en compte els preus de la majoria d'aquests vins. De moment me'n vaig sortint amb penes i treballs.

Ma-Poc ha dit...

Pere: Hola, hi estic d'acord, però sembla ser que la vacuna no ha fet encara tot l'efecte :) ! Bona aquesta de la prioritis o prioratitis!

Els del PiT ha dit...

Ho sento, jo procuro fer pàtria i escombro cap a casa, encara que em costi més diners, però sí que hi ha massa riojitis arreu...

Antoni Casals i Pascual ha dit...

Jo crec que actualment per trobar un Rioja bo de veritat t'has de gastar tants calers com val un bon Priorat. I que sense necessitat de fer patriotisme nacional-vinícola, a l'Estat hi ha denominacions d'origen que donen alguns vins més que correctes.

bajoqueta ha dit...

Vinc del blog de la "jomateixa".
Al començar a llegir pensava que era una enfermetat extranya jajaja.
Si que existeix esta enfermetat i amb altres coses de menjar cares també.

Ma-Poc ha dit...

Sergi: ja pots ben dir que hi ha riojitis arreu!!!

Antoni Casals i Pascual: per tenir alguns bons vins sembla que ens haurem de rascar la butxaca :)

Bajoqueta: Benvinguda! No és tan estranya com sembla aquesta malaltia :). Hi

SERGIBR ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
SERGIBR ha dit...

Què vols que et digui. Millor riojitis que no pas la rojitis inaguantable que vàrem patir l'any passat. Mai més. Em faig evangelista si cal.

Ma-Poc ha dit...

Hola SergiBR i benvingut!: Sí l'any passat de rojitis en vam tenir fins a la sopa! Va ser insuportable!!!

Anònim ha dit...

Sempre procuro consumir vins catalans... sense menystenir-ne cap de qualsevol part del món.
Quan viatjo, bec vi de la zona on estigui, la gastronomia és cultura i cal consumir productes de la terra que trepitges.

Avui dia, és cert que encara hi ha força gent que demana un Rioja, com a sinònim de bon vi, però per a mi no fan res més que posar-se en evidència. És com demanar un vi català... un Avi Miquel o un Priorat nón catalans però no són ben bé el mateix, tot i ser raïm fermentat... m'explico?

Ma-Poc ha dit...

Met: T'expliques perfectament :). Benvingut per aquí!