12 de maig 2009

Glauc

Com cada matinada, t'arriba puntualment un correu electrònic de RodaMots amb la paraula del dia. Saps que aquesta és una iniciativa de llarg recorregut (ja has demanat el llibre de l'efemèride) i també una proposta necessària i important. Ara fa pràcticament un any i mig que t'hi subscrigueres i, des de llavors, cada dia has rebut un mot degudament definit i amb exemples literaris pertinents. Avui t'han lliurat la paraula glauc que d'entrada t'ha recordat a una malaltia (glaucoma) però que un cop llegits la definició i els textos (de Montserrat Roig i de Pla!) que l'acompanyaven, t'ha quedat clar que fa referència a una particular tonalitat del verd. Glauc, glauca; camps glaucs, fulles glauques.

Però la paraula també et sona d'alguna altra cosa ja que, de fet, un glauc és també un mol·lusc marí de l'ordre dels nudibranquis (Glaucus sp), d'un bell color blau. Et sorprèn a mitges que els glaucs no siguin d'un to glauc sinó blau, però conclous que els colors sovint són subjectius i que sota el mar la llum pot entrar esbiaixada.

I sense tenir-ne prou amb els dos glaucs, recordes que Glauc és el nom de nombrosos personatges històrics, i també el d'un personatge de la mitologia grega. Aquest darrer Glauc morí en estranyes circumstàncies, sembla ser que ressucità després d'haver ingerit una herba i es convertí en immortal i en una divinitat marina. Medites si l'herba que va empassar-se Glauc era glauca i si no es convertí, en realitat, en un glauc...

La imatge de l'apunt s'ha obtingut d'aquí i apareix quan es cerca al Google el concepte 'verd glauc'.

12 comentaris:

kweilan ha dit...

Com sempre trobo aquests apunts sobre el lèxic, interessantíssims.

Assumpta ha dit...

Hi hi ha una cançó que es diu "ulls glaucs" (d'un grup que es din precisament Glaucs) que ara tu m'has aclarat que són uns ulls d'un tipus concret de verd :-)) Gràcies!!

Pots escoltar la cançó aquí :-)

Jo també ho havia buscat a google però no me n'havia sortit... Ara estic contenta :-)

bajoqueta ha dit...

Vaja com ens instrueixes amb paraules noves :)

Si sento glauc... ja directament lo meu cervell ho associa a glaucoma...

Mireia ha dit...

És una delícia llevar-se cada matí amb la paraula del rodamots a l'ordinador.

Rellegint una novel.la he trobat aquesta paraula de la qual ens parles "... i el glauc dels camps, la brisa ensonyada...". L'havia apuntat per buscar-la i... me la trobo al rodamots!!!

Mireia ha dit...

El primer en què he pensat és amb el color, que el vaig descobrir mitjançant el grup.

Bona iniciativa la de Rodamots

_NuNs_ ha dit...

glauc... no sabia pas què volia dir aquesta paraula, té un significat ben interessant sobretot pel que fa a la tonalitat de color, li dóna subjectivitat i... m'agrada, és maco

glauc... sona bé

Ma-Poc ha dit...

kweilan: moltes gràcies. Jo també els trobo interessants de fer ;)

Assumpta: de res. I gràcies per la cançó dels Glaucs! ;)

bajoqueta: hehe sí, és una associació ràpida aquesta de glauc i glaucoma, tot i que són coses ben diferents ;). Ara bé, sempre hi poden haver un ulls glaucs amb glaucoma...:)

Mireia (del racó):I tant que és una delícia això del rodamots!

Mireia: Veig que els Glaucs tenen força per aquí :).

_Nuns_: estic d'acord amb tu que sona bé la paraula glauc. I bé, d'això es tracta d'anar aprenent noves pàraules cada dia ;)

zel ha dit...

prenc nota...gràcies, el to de verd el tenis absolutament ignorat!!!!

Els del PiT ha dit...

D'entrada, també associo aquesta paraula a "glau," i a la cançoneta que ha enllaçat l'amiga Assumpta. Molt interessant l'apunt glaucós d'avui, fa joc amb la tonalitat del teu blog.
;-)

Ma-Poc ha dit...

zel: la gamma de colors s'amplia, oi? :)

Els del PiT: No hi havia caigut amb això de la tonalitat del meu bloc, però ara que ho dius potser sí que té una tonalitat glauca ;).

Rita ha dit...

Fa anys que sóc subscriptora de rodamonts i n'estic molt contenta. Una de les primereres paraules que hi vaig descobrir va ser "baula" i ara ja forma part del meu vocabulari...

Ma-Poc ha dit...

Rita: Rodamots és una gran iniciativa, com bé dius. Jo també hi après un munt de paraules que intento anar fent servir... :)